Zacznij od aktywacji drożdży. W małym garnuszku podgrzej mleko do temperatury około 37°C. Powinno być przyjemnie ciepłe w dotyku, jak woda do kąpieli dla dziecka, ale nie gorące. Zbyt wysoka temperatura (powyżej 45°C) zabije drożdże. Do dużej miski (w której będziesz wyrabiać ciasto) wkrusz świeże drożdże. Dodaj jedną łyżkę cukru (z odmierzonej porcji 100g), jedną łyżkę mąki (z odmierzonej porcji 500g) i zalej całość ciepłym mlekiem. Delikatnie wymieszaj widelcem, tylko do połączenia składników. Przykryj miskę czystą ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na 10-15 minut. Po tym czasie na powierzchni powinna pojawić się gęsta, bąbelkowa piana, zwana 'czapką'. To znak, że drożdże są aktywne i gotowe do pracy.
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz