Wanilia w laskach
Opis
Wanilia w laskach to ciemnobrązowe, błyszczące strąki o miękkiej, lekko lepkiej powierzchni i intensywnym, ciepłym aromacie z nutami kremowymi, kwiatowymi i lekko drzewnymi; wnętrze wypełniają drobne, czarne nasionka bogate w skoncentrowany zapach. Pod względem odżywczym laski wanilii dostarczają niewielu kalorii i jedynie śladowych ilości witamin oraz minerałów, ale zawarte w nich związki aromatyczne, w tym wanilina, wykazują działanie przeciwutleniające i są powiązane z łagodzeniem stanów zapalnych oraz korzystnym wpływem na nastrój i trawienie. W kuchni wanilia doskonale komponuje się z deserami takimi jak kremy, lody, ciasta, sosy i kremy angielskie, ale nadaje szlachetny akcent także daniom wytrawnym i napojom; laski można naciąć, wyskrobać ziarenka lub macerować w płynach. Przechowywać je należy w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu z dala od wilgoci i źródeł ciepła; nie zaleca się chłodzenia w lodówce, ponieważ powoduje to ich wysychanie, za to można je zakonserwować w cukrze lub alkoholu.