Wędzona papryka słodka (do posypania)
Opis
Wędzona papryka słodka (do posypania) to drobno mielony, intensywnie czerwonawy proszek o wyraźnym, łagodnym smaku łączącym naturalną słodycz papryki z subtelną nutą dymu; nadaje potrawom aromatyczny, ciepły akcent bez ostrości, idealny do posypywania na końcu przygotowywania. Jest niskokaloryczna, bogata w karotenoidy i witaminę A oraz C, zawiera przeciwutleniacze o działaniu przeciwzapalnym i wspierającym zdrowie oczu i układu odpornościowego; jako przyprawa stosowana w niewielkich ilościach wnosi korzyści bez istotnego wpływu na kaloryczność diety. W kuchni pasuje do mięs z grilla, pieczonych warzyw, jajek, zup, sosów, dań z ryżu i pieczywa, a także do marynat i rubów, podkreślając smak bez przytłaczania. Przechowuj w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu z dala od wilgoci i źródeł ciepła; optymalna świeżość utrzymuje się przez 6–12 miesięcy.