Wino Marsala
Opis
Wino Marsala to sycylijskie wino wzmacniane o barwie od jasnego złota przez bursztyn do głębokiego brązu w wersjach starzonych; smaki obejmują nuty suszonych owoców, karmelu, orzechów i wanilii, dostępne w odmianach wytrawnych i słodkich. Pod względem odżywczym dostarcza kalorii pochodzących z alkoholu i cukrów oraz niewielkich ilości minerałów i polifenoli, które w umiarkowanych ilościach mogą wspierać profil lipidowy, jednak należy pamiętać o ograniczeniach związanych z alkoholem i cukrem. Kulinarnie Marsala jest znakomita do sosów (np. klasyczne chicken/veal marsala), deglasowania patelni, redukcji, marynat, risotto i deserów, dobrze łączy się z grzybami, mięsem, dojrzałymi serami i słodkimi ciastami. Niezamkniętą butelkę najlepiej przechowywać zamkniętą w chłodnym, ciemnym miejscu; po otwarciu szczelnie zamknąć i schłodzić, spożyć w ciągu kilku tygodni (słodsze wersje zachowują świeżość dłużej).