Wiórki czekoladowe (dekoracja)
Opis
Wiórki czekoladowe (dekoracja) to cienkie, faliste płatki o błyszczącej lub matowej powierzchni, dostępne w odcieniach od głębokiej czerni po jasny brąz i biały, o intensywnym aromacie czekolady. Ich smak zależy od zawartości kakao — gorzka daje wyrazisty, lekko gorzkawy posmak, mleczna jest słodsza i kremowa; struktura szybko się topi na języku, dodając przyjemnej tekstury wypiekom i deserom. Pod względem odżywczym wiórki to głównie tłuszcze i cukry, dostarczające energii, przy czym w wersji gorzkiej występują także przeciwutleniacze (flawonoidy) oraz śladowe ilości minerałów jak magnez czy żelazo; ze względu na kaloryczność warto stosować je z umiarem. Doskonale nadają się do dekoracji tortów, ciast, kremów, lodów, kakao i koktajli, a także do posypania owoców. Przechowywać je należy w szczelnym opakowaniu w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (ok. 15–18°C), z dala od silnych zapachów i wilgoci; unikać częstego chłodzenia, by nie dopuścić do skraplania.