Zielone pesto
Opis
Zielone pesto, klasycznie przygotowane z bazylii, oliwy z oliwek, orzeszków pinii, czosnku i sera pecorino lub parmezanu, ma intensywnie zielony kolor, gładką, lekko ziarnistą konsystencję oraz świeży, ziołowy aromat z nutą czosnkowo-orzechową i słonawą ostrością sera. To skoncentrowane źródło smaku, które natychmiast podkreśla dania i dodaje im wyrazistego charakteru. Pod względem odżywczym pesto dostarcza zdrowych jednonienasyconych tłuszczów z oliwy, nienasyconych kwasów i witamin z orzechów i bazylii oraz białka i wapnia z sera; zawiera też antyoksydanty i witaminy A oraz K, co wspomaga układ krążenia i ma właściwości przeciwzapalne. Idealnie pasuje do makaronów, sałatek, kanapek, sosów, marynat, pizzy i pieczonych warzyw. Przechowuje się je w szczelnym pojemniku w lodówce, najlepiej z cienką warstwą oliwy na powierzchni, aby zapobiec ciemnieniu, i używać w ciągu 5–7 dni lub porcjować i zamrażać (kostki) na kilka miesięcy.