Menu

Bulion drobiowy lub warzywny

Opis

Bulion drobiowy lub warzywny to klarowny, aromatyczny płyn o złocistym (drobiowy) lub jasno‑brązowym/żółtawym (warzywny) zabarwieniu, z wyraźną nutą umami, subtelną słonością i świeżym, warzywnym lub delikatnie mięsnym aromatem. Smak bywa łagodny, ale głęboki, doskonale podkreślający potrawy bez dominowania nad nimi. Pod względem odżywczym bulion jest niskokaloryczny, źródłem płynów i elektrolitów; domowe wywary z kości zawierają kolagen, glicynę i minerały wspierające stawy i jelita, warzywne dostarczają witamin i antyoksydantów. Typowo używa się go jako bazy do zup, sosów, risotto, duszenia mięsa, gotowania kasz i poaching delikatnych produktów lub do redukcji smaków. Przechowujemy bulion w szczelnym pojemniku w lodówce do 3–4 dni lub zamrażamy porcjami do 3 miesięcy; przed chłodzeniem należy go schłodzić, przed użyciem zagotować, a sól dosypywać dopiero na końcu.

Wartości odżywcze (na 100g)

7 kcal Kalorie
0,4g Białko
0,9g Węglowodany
0,1g Tłuszcze

Informacje

🥗 Podobne składniki

🥬

Batat

Sos sojowy jasny

Żelatyna (proszek)

Białe wino (wytrawne)

Masło orzechowe gładkie

Olej słonecznikowy

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 52

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 64

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 32

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 36

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Babka Marmurkowa 'Puszysty Splot Wanilii i Czekolady'

⏱️ 75 min 📂 Ciasta i wypieki

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →