Menu

Bulion wołowy (lub drobiowy) / woda

Opis

Bulion wołowy ma głęboki, mięsny aromat i bursztynowo‑brązową barwę, podczas gdy bulion drobiowy jest jaśniejszy, o delikatniejszym, lekko słodkawym smaku; woda jest neutralna i przezroczysta. Oba buliony mogą być klarowne lub lekko mętne w zależności od gotowania, a woda stanowi uniwersalną bazę do ekstrakcji smaków. Buliony dostarczają niskokalorycznych elektrolitów i minerałów oraz, zwłaszcza przy wywarach kostnych, kolagenu i aminokwasów wspierających układ pokarmowy i stawy, natomiast woda jest niezbędna do nawodnienia i funkcjonowania wszystkich procesów metabolicznych. W kuchni buliony używa się do zup, sosów, risotto, duszeń i gotowania zbóż, a woda jako baza gotowania i rozcieńczania. Przechowuj schłodzone buliony w szczelnych pojemnikach w lodówce do 2–3 dni lub zamrażaj do 3 miesięcy, a wodę i bulion podgrzewaj do zagotowania przed ponownym użyciem; wyrzuć produkt o nieprzyjemnym zapachu.

Wartości odżywcze (na 100g)

10 kcal Kalorie
1,0g Białko
1,0g Węglowodany
0,3g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Placek po węgiersku z gulaszem wołowym i buraczkami

⏱️ 120 min 🟡 medium

🥗 Podobne składniki

Białe wino wytrawne

Jogurt naturalny (pełnotłusty)

Kurki (pieprznik jadalny)

Bób gotowany

Likier pomarańczowy

🥬

Sok z marakui (passiflory)

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 46

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 59

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 30

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 31

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Wolno duszone policzki wołowe w czerwonym winie z knedlikami ziemniaczanymi

⏱️ 240 min 📂 Dania na wyjątkowe okazje

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →