Menu

Chrzan tarty (ze słoika)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Chrzan tarty ze słoika ma kremową, lekko grudkowatą konsystencję i jasnobiały do kremowo-beżowego kolor. Smak jest ostry, piekący i intensywnie aromatyczny, z charakterystycznym, krótko utrzymującym się uczuciem rozgrzewania i oczyszczania zatok dzięki zawartości izotiocyjanianów. Pod względem odżywczym jest niskokaloryczny, dostarcza niewielkich ilości witaminy C i związków siarkowych o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym, może wspomagać trawienie i krążenie, choć gotowy produkt ze słoika często zawiera ocet i sól, co podnosi zawartość sodu. Doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, wędlin, ryb wędzonych, jajek, sosów, dipów i sałatek oraz jako baza do chrzanówki i sosu tatarskiego. Po otwarciu przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku, używaj czystej łyżeczki, zużyj w ciągu kilku tygodni do kilku miesięcy; można porcjować i zamrażać, pamiętając o możliwej utracie ostrości. Osoby z nadwrażliwością żołądkową lub zaburzeniami tarczycy powinny stosować ostrożnie.

Wartości odżywcze (na 100g)

81 kcal Kalorie
3,0g Białko
18,0g Węglowodany
0,5g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 🟢 easy

🥗 Podobne składniki

Żeberka wieprzowe

🥬

Purée z dyni hokkaido

Zimna woda

Jajko gotowane

🥬

Guma ksantanowa

Bagietka (świeża)

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 52

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 62

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 31

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 34

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Quiche Lorraine

⏱️ 90 min 📂 Śniadania

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →