Czarne oliwki
Opis
Czarne oliwki mają gładką, błyszczącą skórkę i intensywny, lekko mięsisty miąższ o łagodniejszym, mniej cierpkim smaku niż zielone odmiany, z subtelną nutą orzechową i słonawą pikantnością wynikającą z procesu peklowania. Ich barwa waha się od ciemnego brązu do głębokiej czerni, a przekrojone ukazują zbite, soczyste wnętrze. Pod względem odżywczym przeważają w nich jednonienasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwas oleinowy), witamina E, błonnik oraz minerały takie jak żelazo i miedź; zawierają także polifenole i przeciwutleniacze o działaniu przeciwzapalnym i wspierającym zdrowie serca. Należy jednak pamiętać o zawartości soli w zalewie, dlatego warto je przepłukać przed spożyciem. Czarne oliwki doskonale pasują do sałatek, pizzy, makaronów, past (np. tapenade), dań śródziemnomorskich i jako przekąska lub dodatek do sosów i marynat. Najlepiej przechowywać je w oryginalnej zalewie w szczelnym szklanym pojemniku w lodówce, upewniając się, że pozostają zanurzone; otwarte słoiki zużyć w ciągu kilku tygodni. Unika się zamrażania, które pogarsza strukturę.