Galangal
Opis
Galangal to twardy kłącze pokrewne imbirowi, o gładkiej, jasnobeżowej miazdze i cienkiej, brązowej skórce; w smaku bardziej cytrusowo-kamforowym, pikantnym i lekko żywicznym niż imbir, z chłodną, ostrą nutą przypominającą pieprz. W kuchni daje intensywny aromat przy stosunkowo niewielkiej ilości. Pod względem odżywczym galangal jest niskokaloryczny, bogaty w olejki eteryczne, flawonoidy i przeciwutleniacze, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i wspomagające trawienie; tradycyjnie używany jest także przy nudnościach i bólach żołądka. Typowe zastosowania obejmują południowo-wschodnioazjatyckie zupy, pasty curry, marynaty i potrawy z ryb, gdzie łączy się go z trawą cytrynową, liśćmi kaffiru i mlekiem kokosowym. Przechowuje się całe kłącze w lodówce owinięte papierem lub w papierowej torebce przez kilka tygodni; krojone części trzymaj w szczelnym pojemniku kilka dni lub zamrażaj porcjami (surowe lub w oleju) dla dłuższego przechowania.