Menu

Galaretka w proszku, smak cytrynowy

Opis

Galaretka w proszku o smaku cytrynowym charakteryzuje się wyraźnym, świeżym aromatem cytryny i przyjemną, słodko‑kwaśną nutą. W postaci proszku ma intensywny żółty kolor; po rozpuszczeniu i stężeniu tworzy przezroczystą, jędrną galaretkę z efektownym połyskiem i sprężystym ruchem. Pod względem odżywczym produkt jest przede wszystkim źródłem węglowodanów (cukrów), zwykle ma niską zawartość tłuszczu i białka, a witamin i minerałów dostarcza w niewielkich ilościach, chyba że jest wzbogacona. Wersje na bazie żelatyny mogą wspierać kondycję stawów i skóry jako źródło kolagenu, natomiast opcje z słodzikami obniżają kaloryczność. Galaretka świetnie sprawdza się jako deser samodzielny, składnik sałatek owocowych, nadzienie i dekoracja tortów, składnik musów, lodów czy koktajli. Przechowywać należy w suchym, chłodnym miejscu, szczelnie zamkniętą i chronioną przed wilgocią; gotową galaretkę trzymać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.

Wartości odżywcze (na 100g)

385 kcal Kalorie
8,0g Białko
88,0g Węglowodany
0,1g Tłuszcze

Informacje

🥗 Podobne składniki

Mleko (do rozrobienia lukru)

Grand Marnier

Sól morska do obręczy

Białko jajka

Koperek świeży (do dekoracji)

Masło klarowane

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 46

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 59

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 30

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 31

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Korzenny Piernik Staropolski z Powidłami i Czekoladą

⏱️ 120 min 📂 Ciasta i wypieki

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →