Gałka muszkatołowa (starta)
Opis
Gałka muszkatołowa starta ma ciepły, lekko słodkawy i korzenny aromat z nutami gałki, cynamonu i goździka; w postaci startej przybiera jasnobrązowy proszek o intensywniejszym, lecz ulotnym zapachu niż cała przyprawa. Zawiera olejki eteryczne (m.in. mirystycynę), przeciwutleniacze oraz niewielkie ilości minerałów i witamin, które w umiarkowanych ilościach mogą wspierać trawienie i działać przeciwzapalnie, choć należy stosować ją oszczędnie ze względu na silne działanie olejków. W kuchni starta gałka jest uniwersalna: pasuje do dań słodkich (ciasta, kremy, napoje typu eggnog), sosów mlecznych i beszamelu, zup kremowych, potraw ziemniaczanych, mięs oraz warzywnych zapiekanek. Przechowywać ją należy szczelnie zamkniętą w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu; dla zachowania aromatu lepiej trzymać całe orzechy i ścierać je na bieżąco.