Menu

Grzyby mun

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Grzyby mun (uszaki, "wood ear") mają delikatny, łagodnie ziemisty smak i chrupiącą, galaretowatą konsystencję; są zwykle ciemnobrązowe do czarnych, cienkie i przypominają kształtem ucho. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik i polisacharydy oraz zawierają minerały takie jak żelazo i potas oraz pewne witaminy z grupy B; dzięki temu wspierają trawienie, uczucie sytości i mają właściwości przeciwutleniające, a w tradycyjnych dietach przypisuje się im korzystny wpływ na krążenie i profil lipidowy. W kuchni świetnie sprawdzają się w zupach, stir‑fry, sałatkach i nadzieniach do sajgonek, bo dobrze chłoną smaki sosów sojowych, czosnku i imbiru oraz komponują się z mięsem, tofu i warzywami. Najczęściej kupuje się je suszone — przed użyciem moczy się je w ciepłej wodzie, przechowując suszone w szczelnym, suchym miejscu, a świeże w lodówce w papierowej torbie i zużywa w ciągu kilku dni.

Wartości odżywcze (na 100g)

25 kcal Kalorie
0,5g Białko
6,5g Węglowodany
0,1g Tłuszcze

Informacje

Kategorie

🥗 Podobne składniki

Pieczarka biała

Pieczarka brązowa (portobello)

Pieczarka portobello duża

Boczniaki

Boczniaki królewskie

Shimeji białe

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 46

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 59

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 30

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 31

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Miso ramen z chashu

⏱️ 90 min 📂 Zupy

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →