Shimeji białe
Opis
Shimeji białe to delikatne, smukłe grzyby o drobnych, półkulistych kapeluszach i długich, cienkich trzonkach, charakteryzujące się kremowo-białą barwą. Mają subtelny, lekko orzechowy smak z przyjemną nutą umami i zwartą, lekko chrupiącą konsystencją po krótkim podsmażeniu. Są niskokaloryczne, bogate w białko roślinne, błonnik oraz witaminy z grupy B, a także minerały takie jak potas i selen. Zawierają polisacharydy i beta-glukany o potencjalnych właściwościach immunomodulujących oraz korzystnie wpływające na mikrobiotę jelitową; przy umiarkowanym spożyciu wspierają dietę niskotłuszczową i zrównoważone odżywianie. W kuchni shimeji białe świetnie sprawdzają się w stir-fry, zupach, risotto, makaronach i omletach, pasują do dań azjatyckich, sosów i duszonych warzyw. Przechowywać w lodówce w perforowanym opakowaniu, nie myć przed schowaniem, zużyć w ciągu 5–7 dni; można też je podsmażyć i zamrozić dla dłuższego przechowania.