Jajko kurze, rozmiar l
Opis
Jajko kurze rozmiar L ma delikatny, lekko kremowy smak; białko jest przezroczysto-białe po ugotowaniu białe i sprężyste, żółtko intensywnie żółte do pomarańczowego, kremowe i tłustawe w smaku. Estetycznie nadaje potrawom kontrast i bogactwo konsystencji. To skoncentrowane źródło pełnowartościowego białka oraz witamin (A, D, B12) i minerałów (selen, żelazo) z cenną lecytyną i choliną wspierającą funkcje mózgu. Zawiera też luteinę i zeaksantynę korzystne dla wzroku; żółtko dostarcza tłuszczu i łatwo przyswajalnych składników odżywczych, dlatego umiarkowane spożycie jest elementem zbilansowanej diety. Jajka L są uniwersalne: sprawdzają się w gotowaniu, smażeniu, pieczeniu, sosach i sałatkach. Przechowywać w lodówce w oryginalnym kartonie, spodem do dołu, zużyć w ciągu kilku tygodni; ugotowane najlepiej spożyć w ciągu tygodnia.