Menu

Jogurt naturalny gęsty (typu greckiego)

🌱 Wegetariańskie

Opis

Jogurt naturalny gęsty (typu greckiego) ma aksamitną, kremową konsystencję i intensywnie biały kolor, o wyraźnie kwaskowatym, ale łagodnym smaku z lekko maślanymi nutami. Dzięki odciekaniu serwatki jest gęstszy i bardziej sycący niż zwykły jogurt. Pod względem odżywczym dostarcza dużo białka, wapnia, witamin z grupy B oraz probiotycznych kultur bakterii wspierających mikrobiom jelitowy; zawiera też fosfor i mniej węglowodanów niż jogurt zwykły, co sprzyja uczuciu sytości i zdrowiu kości. W kuchni sprawdza się jako baza do sosów, dipów, dressingów i chłodników, zamiennik śmietany w zupach i deserach, dodatek do smoothie, marynat do mięs oraz składnik śniadań z owocami i granolą. Przechowywać w lodówce w temperaturze 2–7°C, w oryginalnym lub szczelnym pojemniku, używać czystą łyżką; po otwarciu najlepiej spożyć w ciągu 5–7 dni.

Wartości odżywcze (na 100g)

97 kcal Kalorie
9,0g Białko
3,2g Węglowodany
5,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Puszyste Ciasto Jogurtowe z Truskawkami i Orzeźwiającą Cytrynową Kruszonką

⏱️ 100 min 🟡 medium

🥗 Podobne składniki

Śmietanka 30-36%

Cukier (do masy makowej)

Olej rzepakowy (do formy)

🥬

Suszone płatki nagietka

Sos karmelowy

Wędzona śliwka

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 52

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 63

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 32

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 35

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Tagliatelle z pieczoną dynią, szałwią i chrupiącym pancetta

⏱️ 60 min 📂 Obiady

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →