Kminek (cały lub mielony)
Opis
Kminek (cały lub mielony) to aromatyczne, podłużne nasiona o ciepłym, lekko słodkawo-pikantnym smaku z anyżowo-ziemistymi nutami; całe ziarna są brązowe i łukowate, mielony kminek ma drobną, złocisto-brązową konsystencję i intensywniejszy zapach. Z punktu widzenia wartości odżywczych dostarcza błonnika, minerałów (żelazo, wapń, magnez, mangan) oraz olejków eterycznych jak karwon i limonen; tradycyjnie stosowany jest jako środek wspomagający trawienie, łagodzący wzdęcia i działający przeciwutleniająco i przeciwbakteryjnie, choć efekty mogą być indywidualne. Kminek pasuje do pieczywa (zwłaszcza żytniego), kapusty, kiełbas, dań jednogarnkowych, zup, pikli, serów i mieszanek przypraw — całe ziarna świetnie nadają się do prażenia i kiszenia, mielony do ciast, farszów i marynat. Przechowuj w szczelnym, ciemnym i chłodnym miejscu; całe nasiona zachowują aromat dłużej (do kilku lat), mielony szybciej traci intensywność (kilka miesięcy).