Menu

Komosa ryżowa biała

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Komosa ryżowa biała to drobne, perłowe ziarna o kremowej barwie i delikatnym, lekko orzechowym smaku, który po ugotowaniu staje się puszysty, miękki i przyjemnie oddzielny. Ma subtelniejszy aromat niż odmiany czerwone czy czarne, dzięki czemu łatwo komponuje się z wieloma potrawami. Jest źródłem pełnowartościowego białka zawierającego wszystkie aminokwasy egzogenne, bogata w błonnik, żelazo, magnez, mangan oraz witaminy z grupy B, a przy tym naturalnie bezglutenowa, co sprzyja sytości, regeneracji mięśni i zdrowiu sercowo‑naczyniowemu. W kuchni używa się jej jako zamiennika ryżu lub kaszy, do sałatek, zup, farszów, kotletów warzywnych, śniadań na słodko i wypieków. Przed gotowaniem warto przepłukać ziarna, gotować w proporcji około 1:2 (ziarno:woda) przez 12–15 minut. Przechowywać suche w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu; ugotowaną w lodówce 3–4 dni lub zamrozić do 2 miesięcy.

Wartości odżywcze (na 100g)

368 kcal Kalorie
14,0g Białko
64,0g Węglowodany
6,0g Tłuszcze

Informacje

🥗 Podobne składniki

Śmietanka 30% (kremówka)

🥬

Woda kokosowa

Za'atar

Makaron kolorowy

Żelatyna

Proszek grzybowy

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 44

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 58

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 29

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 30

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Pancakes amerykańskie

⏱️ 25 min 📂 Śniadania

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →