Pieprz czarny (ziarnisty)
Opis
Pieprz czarny (ziarnisty) to zasuszone owoce piper nigrum o ciemnobrązowych, pomarszczonych ziarnach i wyrazistym, pikantno-korzennym aromacie z lekko cytrusową i żywiczną nutą. Jako przyprawa jest ostrym, długotrwałym akcentem smakowym, który podnosi intensywność potraw bez dominowania innych składników. Jest niskokaloryczny, dostarcza niewielkich ilości błonnika, minerałów oraz związków fenolowych; główny aktywny składnik piperyna wykazuje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, wspomaga trawienie i zwiększa biodostępność niektórych związków odżywczych, takich jak kurkumina. W kuchni pieprz ziarnisty jest uniwersalny — pasuje do mięs, ryb, warzyw, zup, sosów, marynat i dressingów, znakomicie sprawdza się jako przyprawa wykończeniowa do steków, sałatek i jajek. Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu; całe ziarnka zachowują aromat znacznie dłużej niż mielony pieprz, dlatego warto mielić je tuż przed użyciem.