Płatki migdałów prażone (opcjonalnie)
Opis
Płatki migdałów prażone (opcjonalnie) mają delikatny, lekko słodkawy smak z wyraźną orzechową nutą; przed prażeniem są kremowo-beżowe i subtelnie miękkie, po krótkim podprażeniu nabierają złocistego koloru, chrupkości i intensywniejszego aromatu. Są cennym źródłem jednonienasyconych tłuszczów, białka, błonnika, witaminy E, magnezu i wapnia, co sprzyja ochronie serca, redukcji stanów zapalnych, poprawie sytości i wsparciu kości oraz układu nerwowego. W kuchni płatki migdałowe świetnie komponują się z sałatkami, musli, jogurtami, deserami, pieczywem i wypiekami, mogą też służyć jako chrupka posypka lub panierka do ryb i drobiu. Przechowuj je w szczelnym opakowaniu, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu; po prażeniu tracą świeżość szybciej, dlatego warto rozważyć przechowywanie w lodówce lub zamrażarce, by zapobiec jełczeniu.