Skórka z cytryny (startej)
Opis
Skórka z cytryny (starta) to jasny, żółty pasek zewnętrznej warstwy owocu, intensywnie aromatyczna dzięki olejkom eterycznym, o świeżym, cytrusowym smaku z delikatną goryczką przy zbyt głębokim tarciu na białą część skórki. Ma drobną, lekko wilgotną strukturę i przyjemny, energetyzujący zapach; przed użyciem warto cytrynę dokładnie umyć i usuwać białą gąbczastą część (bitter pith). Odżywczo skórka jest niskokaloryczna, bogata w witaminę C, przeciwutleniacze i flawonoidy oraz niewielkie ilości błonnika, co wspiera odporność, trawienie i działa przeciwzapalnie; cenne olejki mogą też mieć właściwości antyseptyczne i poprawiać nastrój. W kuchni starta skórka pasuje do wypieków, deserów, sosów, dressingów, marynat, dań rybnych i drobiowych oraz koktajli, łącząc się świetnie z ziołami, imbirem i czekoladą. Przechowuje się ją krótko w szczelnym pojemniku w lodówce lub dłużej w zamrażarce porcjami (kostki lodu) albo jako suszoną/zmieloną przyprawę.