Menu

Sok jabłkowy naturalny mętny

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Sok jabłkowy naturalny mętny ma pełny, świeży aromat jabłek, balans słodyczy i lekkiej kwasowości oraz charakterystyczny złocisto-mętny wygląd z osadem miąższu, który świadczy o obecności pektyn i naturalnych składników owocowych. Smak jest bardziej „jabłkowy” niż w sokach klarownych, często z nutami sezonowych odmian. Pod względem odżywczym dostarcza naturalnych cukrów (fruktozy i glukozy), witaminy C w niewielkich ilościach, potasu oraz rozpuszczalnych włókien (pektyn), które wspomagają trawienie i gospodarkę cholesterolem; ma też przeciwutleniacze. W kuchni pasuje do picia jako napój, baz koktajli i smoothie, jako składnik marynat, sosów, deserów i pieczenia oraz do redukcji jako glazura. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce, dobrze wymieszać przed użyciem i spożyć w ciągu 3–5 dni; nieotwarte butelki trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, a dla dłuższego przechowania można zamrozić.

Wartości odżywcze (na 100g)

46 kcal Kalorie
0,1g Białko
11,0g Węglowodany
0,1g Tłuszcze

Informacje

🥗 Podobne składniki

Mocne espresso

🥬

Biały cukier

Papryka cayenne

Ziele angielskie mielone

Kuskus

🥬

Ser mozzarella w kulce

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 52

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 63

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 32

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 35

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Roladki z tortilli z wędliną

⏱️ 90 min 📂 Dania na wyjątkowe okazje

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →