Menu

Sól do gotowania makaronu

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Sól do gotowania makaronu to najczęściej gruboziarnista sól kuchenna lub morska o krystalicznej, zwykle białej barwie i czystym, słonym smaku, który intensyfikuje aromaty potraw bez ich dominowania. Jest praktycznie pozbawiona kalorii, składa się głównie z chlorku sodu, który jako niezbędny elektrolit uczestniczy w regulacji równowagi płynów i przewodnictwa nerwowego, choć nadmiar sodu może sprzyjać nadciśnieniu, dlatego zaleca się umiarkowane użycie. W kuchni sól do gotowania makaronu stosuje się przede wszystkim do osolenia wrzącej wody przed dodaniem makaronu, co poprawia smak i strukturę makaronu, ale pasuje też do gotowanych warzyw, ziemniaków i większości sosów. Przechowywać ją należy w suchym, szczelnym pojemniku, z dala od wilgoci i silnych zapachów, w chłodnym miejscu.

Wartości odżywcze (na 100g)

0 kcal Kalorie
0,0g Białko
0,0g Węglowodany
0,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Tagliatelle z pieczoną dynią, szałwią i chrupiącym pancetta

⏱️ 60 min 🟡 medium

🥗 Podobne składniki

Cukier puder (na lukier)

🥬

Piwo jasne typu lager

Wanilia ekstrakt

🥬

Ser bursztyn

Cukier biały

🥬

Kawa ziarnista (dobrej jakości arabika)

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 53

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 65

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 33

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 39

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Kurczak pieczony z warzywami

📂 Obiady

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →