Suszone grzyby leśne (mieszanka borowików i podgrzybków)
Opis
Suszone grzyby leśne (mieszanka borowików i podgrzybków) mają intensywny, ziemisty i lekko orzechowy aromat z wyraźnym umami; w formie suchej są ciemne, pomarszczone i twarde, po namoczeniu odzyskują strukturę i głęboki smak. Są niskokaloryczne, dostarczają białka i błonnika oraz cennych mikroelementów, takich jak potas, fosfor, żelazo i selen, a także witaminy z grupy B; zawierają związki przeciwutleniające i beta-glukany wspierające odporność. Świetnie nadają się do zup, bulionów, sosów, risotto, farszów do pierogów i mięs oraz jako baza do koncentratów grzybowych i przypraw; warto zachować wodę po namaczaniu jako aromatyczny wywar. Przechowuje się je w szczelnym, suchym i chłodnym miejscu, z dala od wilgoci i światła; po namoczeniu używać szybko (kilka dni w lodówce) lub zamrozić dla dłuższego przechowania.