Menu

Rabarbarowo-Lawendowa Lemoniada z Miodem i Tymiankiem

Napoje Dla dzieci Przekąski 60 min Łatwy 3 wyświetleń ~26,04 PLN - (0)
Oceń:
(0)

Opis

Orzeźwiająca, domowa lemoniada o przepięknej, różowej barwie, która stanowi kwintesencję wczesnego lata. To napój, który łączy w sobie cierpkość sezonowego rabarbaru, słodycz naturalnego miodu, subtelną, kwiatową nutę lawendy oraz ziołowy akcent świeżego tymianku. Pochodzenie lemoniady jako napoju sięga średniowiecznego Egiptu, ale ta wersja to nowoczesna interpretacja klasyki, wykorzystująca skarby europejskich ogrodów. Idealnie zbalansowany smak – słodki, kwaśny i aromatyczny – sprawia, że jest to doskonały wybór na upalne dni, przyjęcia w ogrodzie czy pikniki. Wizualnie zachwyca swoim pastelowym kolorem, a podana w szklanym dzbanku z plasterkami cytryny i gałązkami tymianku staje się prawdziwą ozdobą stołu. Podawać ją można solo lub jako bazę do letnich koktajli.

Składniki (7)

Porcje:
6
  • Rabarbar 500 g
  • Woda 1500 ml
  • Miód wielokwiatowy 120 g
  • Sok z cytryny 120 ml
  • 🌿 Przyprawy
  • Suszone kwiaty lawendy 2 łyżeczki
  • ✨ Opcjonalne
  • Świeży tymianek 6 g
  • Cytryna do dekoracji 1 szt.
💰 Szacowany koszt dania: ~26,04 PLN (4,34 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

Przygotowanie syropu rabarbarowego

1

Zacznij od przygotowania rabarbaru. Dokładnie umyj łodygi pod bieżącą, zimną wodą. Odetnij i wyrzuć liście (są trujące!) oraz zdrewniałe końcówki. Nie musisz obierać łodyg, skórka nada syropowi piękny, różowy kolor. Pokrój łodygi w poprzek na mniejsze kawałki, o grubości około 1-2 cm.

Składniki: Rabarbar
Użyj ostrego noża i stabilnej deski do krojenia. Równe kawałki zapewnią równomierne gotowanie. Jeśli twój rabarbar jest wyjątkowo gruby, możesz przekroić go wzdłuż na pół przed krojeniem w poprzek.
2

Umieść pokrojony rabarbar w średniej wielkości garnku (o pojemności ok. 2-3 litrów). Zalej go 500 ml wody. Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum, tak aby płyn tylko delikatnie 'mrugał'. Przykryj garnek i gotuj przez około 15-20 minut.

Składniki: Rabarbar, Woda
Celem jest całkowite rozgotowanie rabarbaru, aż zamieni się w miękką pulpę. Mieszaj od czasu do czasu drewnianą łyżką, aby rabarbar nie przywarł do dna garnka.
3

Po 15-20 minutach gotowania, gdy rabarbar jest już całkowicie miękki, zdejmij garnek z ognia. Dodaj suszone kwiaty lawendy oraz miód. Dokładnie wymieszaj całość, aż miód całkowicie się rozpuści. Przykryj garnek i odstaw na 10 minut, aby smaki się połączyły, a lawenda zaparzyła.

Składniki: Suszone kwiaty lawendy, Miód wielokwiatowy
Nie gotuj syropu po dodaniu miodu i lawendy. Zbyt wysoka temperatura może zniszczyć cenne właściwości miodu i sprawić, że aromat lawendy stanie się gorzki. Wystarczy ciepło syropu, by wydobyć ich esencję.
4

Przygotuj dużą miskę, a na niej ustaw gęste sito lub durszlak wyłożony podwójną warstwą gazy. Ostrożnie przelej gorącą zawartość garnka na sito. Pozwól syropowi swobodnie spływać do miski przez około 15-20 minut. Następnie, delikatnie dociśnij pulpę rabarbarową łyżką lub szpatułką, aby wycisnąć jak najwięcej soku. Nie przecieraj pulpy przez sito, aby syrop pozostał klarowny.

To kluczowy krok dla uzyskania klarownego, pięknego syropu. Użycie gazy jest najlepszym sposobem na odfiltrowanie nawet najmniejszych drobinek. Pozostałą pulpę rabarbarową możesz wykorzystać jako dodatek do owsianki, jogurtu lub jako mus do ciasta.
5

Otrzymany klarowny syrop pozostaw w misce do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw go do lodówki na co najmniej 30 minut, aby był dobrze schłodzony. Zimny syrop lepiej połączy się z pozostałymi składnikami lemoniady.

Możesz przyspieszyć studzenie, wstawiając miskę z syropem do większej miski wypełnionej zimną wodą i lodem (tzw. kąpiel lodowa). Syrop można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku.

Kompozycja lemoniady

6

W dużym dzbanku (o pojemności co najmniej 2 litrów) połącz schłodzony syrop rabarbarowo-lawendowy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz pozostałe 1000 ml zimnej wody. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą długiej łyżki, aż wszystkie płyny się połączą i napój uzyska jednolity kolor.

Składniki: Sok z cytryny, Woda
Spróbuj lemoniady w tym momencie. Jeśli wolisz słodszy smak, możesz dodać odrobinę więcej miodu. Jeśli preferujesz bardziej kwaśny, dodaj więcej soku z cytryny. Pamiętaj, że dodanie lodu nieco rozcieńczy napój.

Serwowanie

7

Przygotuj wysokie szklanki. Każdą z nich wypełnij w około 1/3 kostkami lodu. Jeśli używasz składników opcjonalnych, do każdej szklanki dodaj plasterek cytryny. Możesz też dodać do dzbanka kilka gałązek świeżego tymianku dla dodatkowego aromatu.

Składniki: Świeży tymianek, Cytryna do dekoracji
Użyj przezroczystych szklanek, aby wyeksponować piękny kolor lemoniady. Zamiast zwykłych kostek lodu, możesz zamrozić w nich jadalne kwiaty (np. bratki) lub małe owoce (np. maliny), co dodatkowo uatrakcyjni wygląd napoju.
8

Napełnij przygotowane szklanki gotową lemoniadą. Każdą porcję możesz dodatkowo udekorować świeżą gałązką tymianku. Podawaj natychmiast, póki jest idealnie zimna i orzeźwiająca.

Składniki: Świeży tymianek
Dla bardziej efektownego wyglądu, możesz użyć obieraczki do warzyw, aby stworzyć cienkie wstążki z surowej łodygi rabarbaru i umieścić je w szklankach jako dekorację. Pasują też kolorowe, ekologiczne słomki.

Ciekawostka

💡

Rabarbar, chociaż w kuchni używany jest jak owoc do ciast i deserów, z botanicznego punktu widzenia jest warzywem. W Stanach Zjednoczonych w 1947 roku sąd w Nowym Jorku oficjalnie uznał go za owoc, aby obniżyć cła importowe, które na owoce były niższe niż na warzywa.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Lemoniadę podawaj w wysokich szklankach typu 'highball' lub rustykalnych słoikach z uchem. Dla wersji 'dla dorosłych', dodaj do każdej szklanki 40 ml ginu lub białego rumu. Aby uzyskać wersję gazowaną, połowę wody (500 ml) zastąp mocno schłodzoną wodą gazowaną, dodając ją na samym końcu, tuż przed podaniem.

🥡 Przechowywanie

Gotową lemoniadę najlepiej spożyć w dniu przygotowania. Można ją przechowywać w lodówce w zamkniętym dzbanku do 2 dni. Sam syrop rabarbarowy można przechowywać znacznie dłużej - w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce w lodówce nawet do 2 tygodni. Dzięki temu możesz przygotować świeżą lemoniadę w każdej chwili.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (0)

Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Napoje
Napoje w: Wigilia

Napoje domowe to świeżość i smak bez sztucznych dodatków - od soków po koktajle. Smoothie owocowe i zielone: szpinak, banan, mango i jagody w blenderze. Lemoniady: klasyczna, truskawkowa, ogórkowa i z bazylią - orzeźwienie na lato. Koktajle mleczne: czekoladowy, waniliowy, truskawkowy i bananowy....

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Przepisy dla dzieci to dania smaczne, zdrowe i atrakcyjne wizualnie - dla małych niejadków i żarłoków. Dania kolorowe i zabawne: zwierzątka z warzyw, buźki z jedzenia i tęczowe talerze. Ukryte warzywa: szpinak w naleśnikach, marchewka w sosie i cukinia w cieście. Śniadania energetyczne: owsianka ...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Przekąski
Przekąski w: Sylwester

Przekąski to idealny sposób na umilenie czasu oczekiwania na północ, powinny być małe, ale efektowne.

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Dania na wyjątkowe okazje to kulinarne arcydzieła na urodziny, rocznice i święta. Stek wołowy z grilla z masłem ziołowym - restauracyjna jakość w domu. Polędwica Wellington - wołowina w cieście francuskim z duxelles. Kaczka pieczona z jabłkami - tradycja świąteczna w nowym wydaniu. Łosoś na różow...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama