Menu

Anyż gwiazdkowaty

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Anyż gwiazdkowaty to aromatyczna, pięcioramienna owocnia o ciepłobrązowym kolorze, dająca intensywny, słodkawo‑anyżowy smak z nutą lukrecji i korzenną pikanterią. Ma silny zapach dzięki olejkowi eterycznemu anetolowi, który nadaje potrawom głębi i słodyczy bez cukru. W kuchni sprawdza się zarówno w wypiekach i deserach, jak i w potrawach mięsnych, duszonych, zupach, marynatach, likierach oraz mieszankach przypraw (np. chińska pięć przypraw); nadaje też charakter herbatom i kompotom. Pod względem odżywczym anyż jest źródłem olejków eterycznych, przeciwutleniaczy oraz niewielkich ilości błonnika i minerałów, a tradycyjnie stosuje się go jako środek wspomagający trawienie, łagodzący wzdęcia i działający wykrztuśnie. Przechowywać go należy w całości w szczelnym, ciemnym i suchym pojemniku z dala od ciepła; zmielony szybko traci aromat, więc lepiej mielić tuż przed użyciem.

Wartości odżywcze (na 100g)

337 kcal Kalorie
17,6g Białko
50,0g Węglowodany
15,9g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g
Kategorie

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Pho bo - wietnamska zupa

⏱️ 240 min 🔴 hard