Burak czerwony (gotowany)
Opis
Burak czerwony (gotowany) ma słodko-ziemisty, łagodny smak i aksamitną, miękką konsystencję; jego intensywna, ciemnoczerwona barwa może barwić inne składniki, co warto uwzględnić przy serwowaniu. Jest cennym źródłem błonnika, kwasu foliowego, potasu, manganu i witaminy C oraz naturalnych azotanów i betalain, które wspierają krążenie, mogą obniżać ciśnienie krwi i wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Gotowanie nieco redukuje zawartość witaminy C, ale zachowuje większość minerałów i barwników o właściwościach zdrowotnych. Burak gotowany świetnie komponuje się w sałatkach, barszczu, jako dodatek do dań pieczonych, w hummusach, marynatach, koktajlach czy jako kolorowy element dań zbożowych i mięsnych. Przechowuj go w szczelnym pojemniku w lodówce do 3–4 dni; na dłużej zamrażaj po pokrojeniu i krótkim blanszowaniu, unikając długiego moczenia.