Menu

Buraki (surowe, do upieczenia)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Buraki surowe przeznaczone do upieczenia mają twardą, kulistą bulwę o głębokim bordowym lub purpurowym miąższu i świeżej, ziemistej słodyczy, która podczas pieczenia staje się intensywniejsza i lekko karmelizowana. Skórka jest cienka, można ją obrać po upieczeniu, a przekrój odsłania soczysty, jednolity kolor oraz delikatne pierścienie. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik, kwas foliowy, witaminę C i potas, a także azotany i betalainy o działaniu przeciwzapalnym i wspomagającym układ krążenia. Dzięki temu wspierają ciśnienie krwi, trawienie i detoksykację. W kuchni upieczone buraki doskonale komponują się z serem kozim, orzechami, zbożami i dressingami na bazie cytrusów, pasują do sałatek, zup, tart i jako samodzielny dodatek. Do przechowywania najlepiej trzymać surowe buraki bez liści w lodówce w perforowanym worku lub pojemniku, schłodzone i suche, dzięki czemu zachowają świeżość przez kilka tygodni; przed pieczeniem umyć, odciąć ogonki i ewentualnie zawinąć w folię.

Wartości odżywcze (na 100g)

44 kcal Kalorie
1,6g Białko
9,6g Węglowodany
0,2g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Sałatka z buraków i koziego sera

⏱️ 90 min 🟡 medium