Menu

Chili w proszku (łagodne)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Chili w proszku (łagodne) to drobno zmielona mieszanka suszonych papryk o ciepłym, łagodnym pikantnym aromacie z nutami ziemisto-słodkimi i subtelnym dymnym posmakiem; ma intensywny czerwono-brązowy kolor i jedwabistą, sypką konsystencję. Pod względem odżywczym dostarcza niewiele kalorii, za to witaminę A i C oraz przeciwutleniacze, a zawarte w nim kapsaicynoidy, choć słabsze niż w ostrych odmianach, wspierają metabolizm, krążenie i działają przeciwzapalnie; umiarkowane spożycie może też wspomagać trawienie. W kuchni sprawdza się jako przyprawa do dań kuchni meksykańskiej, tex‑mex, zup, gulaszy, marynat, mieszanek do mięs, warzyw pieczonych i jajek, wzmacniając smak bez przytłaczającej ostrości. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła, wilgoci i źródeł ciepła; optymalnie trzymać do 6–12 miesięcy, aby zachował aromat.

Wartości odżywcze (na 100g)

282 kcal Kalorie
12,0g Białko
49,0g Węglowodany
14,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Pikantne nachosy z serem i sosem salsa

⏱️ 20 min 🟢 easy