Ciasteczka czekoladowe (np. oreo bez nadzienia lub podobne)
Opis
Ciasteczka czekoladowe, jak batony typu Oreo bez nadzienia, charakteryzują się intensywnym smakiem kakao, lekką goryczką i wyraźną słodyczą, z chrupiącą, krucheą strukturą i ciemną, niemal czarną barwą powierzchni. Wyglądem przypominają cienkie, równomiernie pieczone krążki o delikatnie pofałdowanej fakturze, które dobrze trzymają formę podczas dekorowania i kruszenia. Pod względem odżywczym są bogatym źródłem węglowodanów prostych i tłuszczów, zawierają także niewielkie ilości białka i błonnika oraz śladowe ilości minerałów. Kakao dostarcza polifenoli o łagodnym działaniu przeciwutleniającym, dlatego warto spożywać je z umiarem jako szybkie źródło energii. W kuchni sprawdzają się jako dodatek do deserów, spód do serników, składnik kruszonki, oryginalne posypki czy baza do domowych lodów i ciasteczkowych kulek. Przechowywać je należy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu z dala od światła; w razie potrzeby można je zamrozić, aby zachować świeżość i chrupkość.