Crème fraîche
Opis
Crème fraîche to gęsta, kremowa śmietana o łagodnie kwaśnym, maślanym smaku i jedwabistej, jasno-kremowej konsystencji. Zawiera relatywnie dużo tłuszczu (zwykle 30–40%), dzięki czemu jest kaloryczna, ale dostarcza też białka, wapnia i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym witaminy A; wersje z żywymi kulturami probiotycznymi mogą wspierać florę jelitową. Ze względu na bogactwo smakowe sprzyja sytości, należy ją jednak stosować z umiarem. W kuchni crème fraîche sprawdza się jako zagęszczacz i dodatek do sosów, zup, potraw z warzyw i mięsa oraz deserów, a także jako zamiennik kwaśnej śmietany dzięki stabilności przy podgrzewaniu. Przechowuj w lodówce szczelnie zamkniętą, najlepiej w temperaturze około 4°C, zużywaj w ciągu kilku dni po otwarciu; zamrażanie jest możliwe, ale pogarsza teksturę.