Cukier puder (do obsypania)
Opis
Cukier puder (do obsypania) to drobno zmielony cukier o jedwabistej, niemal mącznej konsystencji i intensywnie słodkim smaku, który łatwo rozpuszcza się na języku. Zazwyczaj zawiera niewielki dodatek skrobi kukurydzianej lub innego środka przeciwzbrylającego, co nadaje mu suchą, sypką strukturę idealną do dekoracji. Jako produkt niemal wyłącznie węglowodanowy dostarcza szybkie źródło energii, jednak nie ma znaczącej wartości witaminowej ani mineralnej; spożywany w nadmiarze przyczynia się do nadmiaru kalorii i próchnicy, więc zalecana jest umiarkowana konsumpcja. W kuchni cukier puder znajduje szerokie zastosowanie do obsypywania ciast, ciasteczek, naleśników, gofrów i deserów owocowych, a także do przygotowywania glazur, lukrów i lekko słodkich kremów dekoracyjnych. Przechowuje się go w szczelnym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od wilgoci i silnych zapachów; w razie zbrylenia wystarczy przesiać go przez sitko, by odzyskał puszystą konsystencję.