Menu

Cytryna (do skropienia owoców)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Cytryna do skropienia owoców to mały, jasnożółty owoc o intensywnie kwaśnym, świeżym aromacie i klarownym soku, który podkreśla słodycz i barwy owoców. Kilka kropel zapobiega brązowieniu plasterków jabłka czy awokado, nadaje lekkości deserom i sałatkom owocowym oraz balansuje tłuste lub słodkie kompozycje, nie dominując smaku. Pod względem odżywczym cytryna jest niskokaloryczna, bogata w witaminę C, przeciwutleniacze i flawonoidy, co wspomaga odporność, wchłanianie żelaza i procesy detoksykacji. Aby zachować świeżość, przechowuj całe owoce w temperaturze pokojowej kilka dni lub w lodówce w woreczku/pojemniku do 3–4 tygodni; przecięte cytryny szczelnie zawiń lub przechowuj w pojemniku, a sok możesz zamrozić w porcjach.

Wartości odżywcze (na 100g)

29 kcal Kalorie
0,9g Białko
9,3g Węglowodany
0,3g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Czekoladowe fondue z owocami

⏱️ 25 min 🟢 easy