Czarne oliwki (opcjonalne)
Opis
Czarne oliwki (opcjonalne) to mięsiste, ciemnobrązowe do czarnych owoce o łagodnym, lekko słonym i lekko karmelowym smaku z delikatną goryczką. Ich gładka lub pomarszczona skórka i błyszczący miąższ dodają potrawom kontrastu kolorystycznego i aromatycznego, sprawiając, że nawet jako opcjonalny dodatek potrafią wzbogacić kompozycję smakową. Są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, żelaza, błonnika i polifenoli o działaniu przeciwutleniającym, co wspiera serce i układ odpornościowy. Często używa się ich w sałatkach, pastach typu tapenade, pizzy, makaronach, antipasti i daniach śródziemnomorskich jako pikantnego akcentu. Przechowuj w lodówce po otwarciu, najlepiej w zalewie solnej lub oliwie, w szczelnym pojemniku, co wydłuża świeżość; nieotwarte słoiki można trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu.