Czerstwa bułka kajzerka
Opis
Czerstwa bułka kajzerka ma twardą, lekko zezłoconą skórkę i suchy, zbity miąższ o delikatnie pszennym, neutralnym smaku; po odświeżeniu w piekarniku odzyskuje przyjemną chrupkość. Pod względem odżywczym jest głównie źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, zawiera umiarkowaną ilość białka i niewielką ilość tłuszczu, a w wersji razowej dostarcza też błonnika oraz mikroelementów typowych dla mąki. Stanowi szybkie źródło energii i—w odpowiednich porcjach—wpisuje się w zrównoważoną dietę, szczególnie gdy wykorzystamy ją zamiast wysoko przetworzonych przekąsek. Czerstwą kajzerkę warto wykorzystać do przygotowania grzanek, bułki tartej, farszów, zapiekanek, puddingu chlebowego czy jako składnik klopsów; dobrze chłonie płyny, co czyni ją idealną do panierowania i potraw duszonych. Przechowywać w chłodnym, przewiewnym miejscu w papierowej torbie lub szafce; na dłużej zamrozić w całości lub w postaci bułki tartej. Aby przywrócić świeżość, krótko podgrzać w piekarniku lub zwilżyć i zapiec.