Czerstwe pieczywo
Opis
Czerstwe pieczywo to sucha, twarda kromka o przygasłej skórce i zbitej, nieco gumowatej, jasnej lub pełnoziarnistej strukturze. Smak jest łagodnie nutowy, często mniej wyraźny niż świeżego chleba, z intensyfikowaną, lekko orzechową aromatyką zwłaszcza przy pieczywie razowym. Pod względem odżywczym czerstwe pieczywo wciąż dostarcza głównie węglowodanów złożonych, niewielkiej ilości białka, a w wersjach pełnoziarnistych istotnej ilości błonnika, witamin z grupy B i minerałów. Ma niską zawartość tłuszczu i może być korzystne jako sycące źródło energii; wykorzystanie go zmniejsza marnowanie żywności. W kuchni sprawdza się jako baza do grzanek, bułki tartej, puddingów, nadzień, panzanelli czy zapiekanek, a także do namaczania i zagęszczania farszów. Aby zachować jakość, przechowuj w suchym miejscu w papierowej torbie lub chlebaku, unikaj lodówki (przyspiesza czerstwienie) i zamrażaj, jeśli nie planujesz szybkiego użycia; przed ponownym spożyciem można je odświeżyć krótkim pieczeniem po zwilżeniu.