Długa bułka pszenna (typu hoagie roll)
Opis
Długa bułka pszenna typu hoagie roll ma jasną, cienką skórkę i miękki, porowaty miąższ o delikatnym, lekko słodkawym i drożdżowym aromacie. Wyglądem przypomina podłużny chlebek o równomiernej, złocistej skórce, który łatwo przekroić wzdłuż, by pomieścić obfite nadzienia. Pod względem odżywczym jest głównie źródłem węglowodanów szybko dostarczających energii, zawiera umiarkowaną ilość białka i niską zawartość tłuszczu; często wzbogacana jest w witaminy z grupy B i żelazo. Dla zdrowia warto wybierać wersje pełnoziarniste lub łączyć ją z białkami i warzywami, ponieważ rafinowana mąka ma mniej błonnika i może podnosić poziom glukozy. Długa bułka świetnie nadaje się do kanapek typu sub, hoagie, panini, hot‑dogów czy zapiekanek, dobrze trzyma wilgotne nadzienia i tostuje się na chrupko. Przechowywać w suchym miejscu w papierowej lub lnianej torbie przez kilka dni, a na dłużej zamrażać pojedynczo owiniętą folią, unikając lodówki, która przyspiesza czerstwienie.