Domowa granola
Opis
Domowa granola to chrupiące, złociste skupiska płatków owsianych z dodatkiem orzechów, nasion i kawałków suszonych owoców, o przyjemnie słodko-orzechowym aromacie i wyrazistej teksturze. Jej smak można łatwo dopasować, regulując ilość miodu czy syropu oraz dobierając przyprawy jak cynamon czy wanilia, dzięki czemu zachowuje naturalną świeżość i atrakcyjny wygląd. Pod względem odżywczym domowa granola dostarcza błonnika pokarmowego, białka roślinnego i nienasyconych tłuszczów z orzechów oraz cennych minerałów jak magnez i żelazo, przyczyniając się do dłuższego uczucia sytości, stabilizacji poziomu energii i zdrowia serca. Sprawdza się jako dodatek do jogurtu, mleka, smoothie bowl, sałatek owocowych, a także jako przekąska samodzielna czy posypka do deserów. Aby zachować chrupkość, przechowuj granolę w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym, chłodnym miejscu do 2–3 tygodni; dla dłuższego przechowywania włóż do lodówki lub zamrażarki.