Menu

Dynia (miąższ)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Dynia (miąższ) ma delikatny, lekko słodkawy smak z nutą orzechową i kremową, aksamitną konsystencją; barwa wnętrza waha się od jasnożółtej do intensywnego pomarańczu, zależnie od odmiany. Z odżywczego punktu widzenia jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, beta-karoten (witamina A), witaminę C, potas i przeciwutleniacze, co wspiera wzrok i odporność, reguluje trawienie oraz korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i skórę. W kuchni miąższ dyniowy sprawdza się w zupach-kremach, purée, zapiekankach, ciastach, gnocchi, risotto, curry oraz jako dodatek do smoothie; dobrze łączy się ze słodkimi przyprawami (cynamon, gałka muszkatołowa) oraz ziołami i czosnkiem w wersjach wytrawnych, a także z serami i mleczkami roślinnymi. Całe dynie przechowuj w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu do kilku tygodni, pokrojony miąższ trzy do pięciu dni w szczelnym pojemniku w lodówce, a puree lub podzielone kawałki możesz zamrozić na kilka miesięcy.

Wartości odżywcze (na 100g)

26 kcal Kalorie
1,0g Białko
7,0g Węglowodany
0,1g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (2)

Zupa krem z dyni z prażonymi pestkami

⏱️ 40 min 🟡 medium

Puree z dyni

⏱️ 60 min 🟡 medium