Gałązki świeżego rozmarynu
Opis
Gałązki świeżego rozmarynu mają intensywny, żywiczno-świerkowy aromat z nutami cytrusowymi i lekko pieprznym posmakiem; wyglądem przypominają małe iglaste gałązki z wąskimi, ciemnozielonymi, błyszczącymi liśćmi i drobnymi fioletowymi kwiatkami. Roślina dostarcza niewiele kalorii, ale jest źródłem przeciwutleniaczy (m.in. kwasu rozmarynowego), witamin A i C oraz minerałów takich jak żelazo i wapń, co przyczynia się do działania przeciwzapalnego, wspomagania trawienia i ogólnego wsparcia układu odpornościowego. W kuchni rozmaryn pasuje do pieczonych mięs (jagnięcina, kurczak), ziemniaków, warzyw z grilla, pieczywa typu focaccia, oliw i marynat oraz do aromatyzowania sosów i bulionów; gałązki można używać całe, a liście zdjąć przed podaniem. Przechowuj świeże gałązki owinięte wilgotnym ręcznikiem papierowym w lodówce lub postawione w szklance z wodą, wymieniając ją co kilka dni; można też zamrozić lub wysuszyć dla dłuższej przydatności.