Gochujang
Opis
Gochujang to koreańska, gęsta pasta z czerwonej papryki chili, fermentowanej soi i ryżu lub glukozy, o intensywnym, głęboko czerwonym kolorze oraz złożonym smaku łączącym pikantność, słodycz i wyraźne nuty umami. Konsystencja jest lepka i kremowa, a aromat lekko fermentacyjny z przyjemną pikantną ostrością. Pod względem odżywczym gochujang dostarcza głównie węglowodanów i niewielkiej ilości białka pochodzącego z fermentowanej soi, zawiera też kapsaicynę i przeciwutleniacze z papryki oraz związki powstałe w fermentacji, które mogą wspierać mikroflorę jelitową i mieć działanie przeciwzapalne. Należy jednak pamiętać o umiarkowanym spożyciu ze względu na zawartość soli i cukru. Pasta świetnie nadaje się do marynat, sosów, zup, dań typu bibimbap, grillowanych mięs i warzyw oraz jako dodatek do dressingów i dipów. Po otwarciu przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce, z dala od światła; może być też porcjonowana i zamrażana, aby wydłużyć trwałość.