Menu

Gochujang

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie 🌶️ Pikantne ⚠️ Alergen

Opis

Gochujang to koreańska, gęsta pasta z czerwonej papryki chili, fermentowanej soi i ryżu lub glukozy, o intensywnym, głęboko czerwonym kolorze oraz złożonym smaku łączącym pikantność, słodycz i wyraźne nuty umami. Konsystencja jest lepka i kremowa, a aromat lekko fermentacyjny z przyjemną pikantną ostrością. Pod względem odżywczym gochujang dostarcza głównie węglowodanów i niewielkiej ilości białka pochodzącego z fermentowanej soi, zawiera też kapsaicynę i przeciwutleniacze z papryki oraz związki powstałe w fermentacji, które mogą wspierać mikroflorę jelitową i mieć działanie przeciwzapalne. Należy jednak pamiętać o umiarkowanym spożyciu ze względu na zawartość soli i cukru. Pasta świetnie nadaje się do marynat, sosów, zup, dań typu bibimbap, grillowanych mięs i warzyw oraz jako dodatek do dressingów i dipów. Po otwarciu przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce, z dala od światła; może być też porcjonowana i zamrażana, aby wydłużyć trwałość.

Wartości odżywcze (na 100g)

228 kcal Kalorie
5,0g Białko
48,0g Węglowodany
2,0g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Bibimbap koreański

⏱️ 50 min 🟡 medium