Gotujemy ryż i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Opis
Koreańska miska szczęścia, w której spotykają się ryż, kolorowe warzywa namul, pikantna pasta gochujang i jajko sadzone. Bibimbap oznacza dosłownie 'mieszany ryż' i właśnie mieszanie wszystkich składników przed jedzeniem jest kluczem do pełni smaku. Każdy komponent jest przygotowywany osobno, by zachować teksturę i charakter. Danie wizualnie oszałamia, a smakowo wprowadza w ekstazę.
Składniki (11)
- Ryż biały 400 g
- Wołowina (antrykot) 200 g
- Szpinak 150 g
- Kiełki fasoli mung 100 g
- Gochujang 60 g
- Jajko 0.1 szt.
- Marchewka 0.0 szt.
- Cukinia 0.0 szt.
- ✨ Opcjonalne
- Sezam 15 g
- Sos sojowy 30 ml
- Olej sezamowy 30 ml
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Wołowinę kroimy w cienkie paski, marynujemy w sosie sojowym i oleju sezamowym.
Blanszujemy szpinak, odciskamy i przyprawiamy olejem sezamowym i solą.
Marchewkę i cukinię kroimy w cienkie paski, smażymy osobno po 2 minuty.
Kiełki blanszujemy krótko w wrzącej wodzie.
Smażymy zamarnowane mięso na mocnym ogniu 3-4 minuty.
W miseczkach układamy ryż, na wierzchu dekoracyjnie warzywa i mięso.
Na środku kładziemy jajko sadzone, dodajemy gochujang i posypujemy sezamem.
Ciekawostka
Bibimbap tradycyjnie podawany jest w gorącej misce, co sprawia, że ryż na dnie lekko się przypieka, dodając wyjątkowego smaku.
Najlepsze na
Wskazówki
Najlepiej podać bibimbap w podgrzanych miseczkach ceramicznych, aby danie długo utrzymało ciepło. Można udekorować świeżymi ziołami, takimi jak kolendra lub szczypiorek. Do dania warto podać dodatkowy sos gochujang na boku dla tych, którzy lubią pikantniejsze smaki.
Pozostałości bibimbap najlepiej przechowywać w szczelnych pojemnikach w lodówce przez maksymalnie 3 dni. Aby podgrzać, najlepiej użyć kuchenki mikrofalowej, dodając trochę wody, aby ryż nie był suchy.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz