Gwiazdki anyżu
Opis
Gwiazdki anyżu to aromatyczne owoce w kształcie gwiazdek o twardej, brązowo-rdzawej skórce i intensywnym, słodko-korzennym smaku przypominającym lukrecję, dzięki zawartości olejku eterycznego anetolu. Mają niewielką wartość kaloryczną, są źródłem olejków eterycznych oraz związków fenolowych o działaniu przeciwutleniającym; tradycyjnie stosuje się je wspomagająco przy niestrawności, wzdęciach i łagodzeniu kaszlu, a badania wskazują na właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze przy umiarkowanym użyciu. W kuchni gwiazdki anyżu pasują do potraw azjatyckich, bulionów, duszonych mięs i marynat oraz do słodkich wypieków, nalewek i herbat, gdzie dodają głębi i słodkawej ostrości. Najlepiej przechowywać je w całości, w szczelnym pojemniku, w chłodnym i ciemnym miejscu; całe gwiazdki zachowują aromat znacznie dłużej niż zmielone, zwykle do roku lub dwóch.