Jajko (do ciasta)
Opis
Jajko do ciasta to produkt o delikatnym, lekko maślanym smaku i gładkiej, kremowej konsystencji białka i żółtka; z zewnątrz ma gładką skorupkę o kolorze od białego do brązowego. W kuchni daje strukturę, wilgotność i bogactwo smaku, a po upieczeniu nadaje ładną, złocistą skórkę. Pod względem odżywczym jajko jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów oraz witamin A, D, E, K i witamin z grupy B, a także choliny i luteiny, co wspiera funkcje mózgu, wzrok i metabolizm. W wypiekach pełni rolę spoiwa, emulgatora i środka spulchniającego, poprawiając kruchość, strukturę i objętość ciast, biszkoptów, kremów i ciastek. Przechowywać w oryginalnym opakowaniu w lodówce, najlepiej w środkowej części, nie myć przed schowaniem i używać w terminie ważności (zwykle kilka tygodni). Do wypieków zaleca się stosować jajka w temperaturze pokojowej dla lepszego połączenia składników i równomiernego napowietrzenia masy.