Menu

Jarmuż

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Jarmuż ma intensywny, lekko gorzkawy i ziemisty smak oraz charakterystyczne karbowane, ciemnozielone lub fioletowawe liście o twardej strukturze, które po obróbce termicznej stają się bardziej delikatne. Jest wyjątkowo bogaty w witaminy K, C i A, błonnik, wapń, żelazo oraz przeciwutleniacze, co wspiera zdrowie kości, odporność, układ sercowo-naczyniowy i ma działanie przeciwzapalne przy niewielkiej liczbie kalorii. W kuchni jarmuż świetnie sprawdza się surowy w sałatkach i smoothie, delikatnie podsmażony lub duszony jako dodatek do dań jednogarnkowych, pieczony jako chrupiące chipsy oraz jako składnik zup, zapiekanek i koktajli zielonych. Łączy się dobrze z czosnkiem, oliwą, cytryną, orzechami, rybami, dynią i serami. Przechowuj jarmuż w lodówce w przewiewnej torebce lub owinięty w papierowy ręcznik, nie myjąc przed schowaniem, zużyj w ciągu 5–7 dni; dla dłuższego przechowywania blanszuj i zamrażaj porcjami.

Wartości odżywcze (na 100g)

49 kcal Kalorie
4,3g Białko
8,8g Węglowodany
0,9g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g
Kategorie

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Jarmuż z czosnkiem

⏱️ 30 min 🟢 easy

Jesienny Power Bowl z Pieczoną Dynią i Sosem Tahini-Jabłkowym

⏱️ 75 min 🟡 medium

Jesienna Sałatka Mocy z Pieczonym Batatem, Jarmużem i Sosem Tahini-Pomarańczowym

⏱️ 60 min 🟢 easy

Jesienna Sałatka z Pieczoną Dynią, Jarmużem i Sosem Tahini-Klonowym

⏱️ 60 min 🟢 easy

Jesienna Sałatka z Pieczoną Dynią Piżmową, Jarmużem i Granatem

⏱️ 60 min 🟢 easy

Jesienna Sałatka z Pieczoną Dynią Piżmową i Jarmużem

⏱️ 50 min 🟢 easy