Menu

Kajmak (dulce de leche)

🌱 Wegetariańskie

Opis

Kajmak (dulce de leche) to gęsta, kremowa masa o złoto-bursztynowej barwie i bogatym, karmelowo-mlecznym smaku z nutami prażonego cukru i wanilii. Ma gładką, lepkość konsystencję, łatwo rozsmarowalny lub używany jako nadzienie, i dodaje deserom głębokiej, słodkiej intensywności bez ostrej słodyczy zwykłego cukru. Pod względem odżywczym kajmak jest kaloryczny i bogaty w cukry proste oraz tłuszcze, dostarczając szybkiej energii; zawiera też białko i wapń z mleka oraz niewielkie ilości witaminy A. Z tego powodu warto stosować go umiarkowanie jako dodatek smakowy. Typowo używa się go jako kremu i nadzienia do ciast, ciasteczek, naleśników i lodów, do deserów z owocami oraz jako polewy do kawy i lodów. Przechowywać najlepiej w szczelnym słoiku; produkt komercyjny w zamkniętej puszce jest trwały, po otwarciu trzymać w lodówce i spożyć w ciągu 2–3 tygodni; można też mrozić do ~3 miesięcy, choć konsystencja może się zmienić.

Wartości odżywcze (na 100g)

320 kcal Kalorie
3,0g Białko
60,0g Węglowodany
8,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (2)

Korzenne ciasteczka z migdałowo-kajmakowym nadzieniem oblane ciemną czekoladą

⏱️ 150 min 🟡 medium

Sernik kajmakowo-kawowy z mascarpone (wersja Słodki Blog)

⏱️ 90 min 🟡 medium