Kakao do posypania
Opis
Kakao do posypania to drobno zmielony, intensywnie brązowy proszek o wyraźnym, gorzkawym smaku i głębokim aromacie czekolady, który dodaje potrawom eleganckiej, suchawej tekstury i atrakcyjnego kontrastu kolorystycznego. Jego smak jest bardziej skoncentrowany niż w czekoladzie, z nutami ziemistymi i lekko kwaskowymi, co sprawia, że świetnie podkreśla słodkie i mleczne wypieki oraz desery. Pod względem odżywczym kakao jest źródłem przeciwutleniaczy (flawanoli), magnezu, żelaza i błonnika, a w umiarkowanych ilościach może wspierać układ krążenia i poprawiać nastrój dzięki stymulacji endorfin. W kuchni używa się go do posypywania deserów, napojów (kakao, kawa z pianką), ciast, trufli i owoców oraz jako wykończenie kremów i lodów. Przechowywać należy w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, z dala od silnych zapachów; produkt najlepiej zużyć w ciągu kilku miesięcy dla zachowania aromatu.