Kukurydza, z puszki
Opis
Kukurydza z puszki to jasne, złociste ziarenka o słodkawym, lekko skrobiowym smaku i delikatnej, przyjemnej chrupkości. Wizualnie dodaje daniom koloru i świeżości, łatwo łączy się z innymi składnikami bez dominowania smaku. Pod względem odżywczym dostarcza głównie węglowodanów i błonnika, umiarkowaną ilość białka oraz witaminy z grupy B, witaminę C, minerały (magnez, fosfor) i karotenoidy luteinę i zeaksantynę wspierające zdrowie oczu; wartość energetyczna wynosi około 80–100 kcal na 100 g, przy czym zawartość sodu może być wysoka w zalewie. W kuchni sprawdza się do sałatek, sals, zup, gulaszy, zapiekanek i jako dodatek do tortilli czy placków kukurydzianych; przed użyciem warto odsączyć i przepłukać ziarna, by zmniejszyć zawartość soli. Niezapakowaną puszkę przechowuje się w suchym, chłodnym miejscu; po otwarciu przełożyć zawartość do szczelnego pojemnika i trzymać w lodówce do 2–3 dni lub zamrozić dla dłuższego przechowywania.