Kulki mini mozzarelli
Opis
Kulki mini mozzarelli to małe, gładkie kulki białego sera o delikatnym, mlecznym smaku z subtelną kwaskowatością i kremową, lekko sprężystą strukturą, która przyjemnie rozpływa się w ustach. Wyglądowo są śnieżnobiałe, błyszczące, często przechowywane w lekkiej zalewie, co podkreśla świeżość i soczystość produktu. Pod względem odżywczym mini mozzarella dostarcza wartościowego białka, wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B, przyczyniając się do utrzymania zdrowych kości i mięśni oraz poczucia sytości; należy jednak zwracać uwagę na zawartość tłuszczów nasyconych i soli u osób na diecie restrykcyjnej. Kulki świetnie nadają się do sałatek (np. caprese), przekąsek na wykałaczkach, zapiekanek, pizzy czy marynowania z oliwą i ziołami, a także jako dodatek do makaronów. Przechowywać w lodówce w oryginalnej zalewie lub w czystej, osolonej wodzie w szczelnym pojemniku; po otwarciu spożyć w ciągu 3–5 dni, unikać zamrażania ze względu na pogorszenie konsystencji.